Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente pentru a combate bolile şi dăunătorii la cartof

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: PHYTOPHTHORA INFESTANS (mana), LEPTINOTARSA DECEMLINEATA (Gen II, gândacul din Colorado).
PHYTOPHTHORA INFESTANS (mana) – ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul de rezistență din tuberculii infectați, care constitue sursă primară de infecție. Boala se poate transmite și prin miceliul din resturile de plante bolnave care uneori poate rezistă peste iarnă. Din tuberculii mânați apar lăstari necrozati la locul prinderii lor de tuberculi, iar pe lăstari apar primele frunzulițe cu foliolele pătate. Pe acestea apar zoosporangii care în condiții de umiditate germinează și vor produce infecțiile secundare. În condiții favorabile petele se măresc foarte repede reușind să cuprindă întreagă suprafață a limbului. Plantele se ofilesc și se usucă în masă, întreagă cultură având un aspect de ars. Pe tuberculii infectați, apar pete neregulate că formă, mai închise la culoare decât culoarea normală a tegumentului, în dreptul lor țesuturile sunt ușor cufundate, țări. În secțiune, de pe suprafață zonei atacate, se observă cum progresează spre centru o colorație cenușie – difuza.
LEPTINOTARSA DECEMLINEATA (Gen II, gândacul din Colorado) – dăunătorul atacă diferite genuri și specii ale familiei Solanaceae, dar cele mai mari pagube sunt produse la cartof și în anumite cazuri și la vinete. Prezintă 2-3 generații pe an. Iernează în stadiul de adult, în sol, la adâncimea de 10-90 cm, în funcție de natură solului. Adulții apar primăvară la temperaturi medii zilnice de 14-21ºC. După o perioada de hrănire de 8-15 zile, are loc copulatia și ponta. Ouăle sunt depuse în grupe de 20-50 bucăți, pe partea inferioară a frunzelor de cartof sau a altor solanacee. Durata incubației este dependență de temperatura. Ecloziunea larvelor este maximă la 17ºC și se esaloneaza pe 6-12 zile. Larvele în primele vârste, perforează frunzele sub forme de orificii, iar pe măsură ce se apropie de maturitate, rod frunzele în întregime, uneori și lăstarii. La atacuri puternice nu rămân din plante decât resturi de tulpini. Adulții rod frunzele sub formă de perforații neregulate, atacul acestora putându-se confundă uneori cu cel al unei specii de melci.
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare T1,T2 la cultură de cartof pe parcelele unde s-au realizat următoarele condiții:
– temperaturi moderate, umiditate ridicată;
– PED: un adult la 5 plante și peste 5% plante atacate cu
1. INFINITO 687,5 SC – 1,4 l/ha + BENEVIA – 0,126 l/ha sau
2. CARIAL FLEX – 0,6 kg/ha + CORAGEN – 50,0 ml/ha sau
3. BANJO 500 SC – 0,3 – 0,4 l/ha + SHERPA 100 EC – 0,20 l/ha sau
4. ARMETIL COBRE – 2,5 kg/ha + LASER 240 SC – 0,1 l/ha sau
5. CUPERTINE SUPER – 3,5 kg/ha + DECIS 25 WG – 30 – 40 g/ha sau
6. KUPER FUSILAN WG – 2,5 kg/ha + ALVERDE – 0,250 l/ha sau
7. FLOWBRIX – 2,5 l/ha + KARATE ZEON – 0,20 l/ha sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Măsuri alternative de combatere: folosirea de tuberculi sănătoși la plantare, evitarea irigării culturii prin aspersiune, eliminarea tuberculilor infectați înainte de depozitarea cartofilor destinați plantării.
Măsuri durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigura un control corespunzător al organismelor dăunătoare.

Responsabil Prognoza şi Avertizare,
Stana Marius

One Thought to “Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente pentru a combate bolile şi dăunătorii la cartof”

  1. […] pătate. Pe acestea apar zoosporangii care în condiții de umiditate… Articolul Oficiul Fitosanitar Sălaj: Tratamente pentru a combate bolile şi dăunătorii la cartof apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment